မိခင္အာဟာရ နဲ႔ ကေလးဦးေႏွာက္ဖြံၿဖိဳးမႈ
By ကိုဝင္းမင္း
ဗုဒၶဟူး, 26 ဇန္နဝါရီ 2011
အေမရိကန္ႏိုင္ငံ Texas တကၠသိုလ္ က်န္းမာေရးသုေတသနအဖြဲ႔က ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မွာ အာဟာရနဲနဲေလး ေလ်ာ့သြားရင္ေတာင္ သေႏၶသားကေလးရဲ ႔ ဦးေႏွာက္ဖြံျဖိဳးမႈ႔ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလဲ ငါးႏွစ္ေအာက္ ကေလး (၃) ေယာက္မွာ (၁) ေယာက္ဟာ အာဟာရခ့်ဳိတဲ့ေနတယ္လို႔ ကမာၻ႔ကုလသမဂၢ ဖြံျဖိဳးေရးအစီအစဥ္ (UNDP) က ထုတ္ျပန္႔ခဲ့ပါတယ္။ ဒီအာဟာရခ်ိဳ ႔တဲ့မႈ႔ဟာ အာဟာရမွ်တေအာင္ မစားတတ္တာနဲ႔ ေဆးခန္းပံုမွန္ မျပတာေႀကာင္ ့အဓိကျဖစ္ရတာပါ။ အာဟာရျပည့္စံုေအာင္ Protein လို႔ေခၚတဲ့ အသားဓာတ္ျဖစ္တဲ့ အသား၊ ငါး၊ ႏို႔၊ ဥ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ Carbohydrate လို႔ေခၚတဲ့ ကဆီဓာတ္ ျဖစ္တဲ့ ဆန္၊ဂ်ံဳ၊ေျပာင္း၊အာလူး၊ ၿပီးေတာ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြပါတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ အသီးအႏွံေတြကို မၽွတေအာင္စားဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။
ဒီအေႀကာင္းေတြ အားလံုးကို ဗီအိုေအ (VOA) သတင္းေထာက္ အာ့တ္ ခ်ိဳင္းမ္စ္ (Art Chimes) သတင္းပို႔ထားတာနဲ႔ စုစည္းၿပီး ကိုဝင္းမင္း က အိုင္ယာလန္နိုင္ငံက တကၠသိုလ္တခုျဖစ္တဲ့ University Collage Cork မွာ သုေတသန လုပ္ေနၿပီး၊ ျမန္မာနိုင္ငံမွာႏွစ္ (၃၀) ၾကာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြနဲ႔ ကေလးငယ္ေတြကို ကုသေပးခဲ့ဖူးကာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြရဲ ႔ အာဟာရအေၾကာင္းလဲ စာေရးဖူးခဲ့တဲ့ ဆရာဝန္ ေဒါက္တာျမင့္ဦး ကို ေမးျမန္းတင္ျပထားပါတယ္။
0 comments:
Post a Comment