Cholesterol အဆီဓါတ္ ျမင့္မားမႈ
By ကိုဝင္းမင္း
ဗုဒၶဟူး, 09 ေဖေဖာ္ဝါရီ 2011
ကမာၻ႔က်န္မာေရးအဖြဲ႔ WHO က ေသြးထဲမွာ Cholesterol အဆီဓါတ္ ျမင့္မားေနတဲ.သူ အမ်ားအျပားဟာ Heart Attack ေခၚ ႏွလံုးေဖာက္တာ၊ ႏွလံုးခုန္ရပ္တာ နဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြ မျဖစ္ရေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ဖို႔ ဒီ အဆီဓါတ္ ျမင့္မားေနတာကို မသိၾက၊ သိရင္ေတာင္ ေဆးကုသမႈ႔မရၾကဖူးလို႔ ကမာၻအႏွံ ေလ့လာမႈ႔ႀကီး လုပ္ရာမွာေတြ႔ ရွိလိုက္ပါတယ္။
ဒီ အဆီဓါတ္ ျမင့္မားတဲ့ ျပႆနာဟာ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေရာ ဘယ္လိုလူေတြမွာ အမ်ားဆံုးျဖစ္ေနပါလဲ။ ဒီ Cholesterol အဆီဓါတ္ ျမင့္မားတာကို ဘယ္လိုသိႏိုင္ပါလဲ၊ ဘယ္လို ကာကြယ္ႏိုင္ပါလဲ။ ဒီ အဆီဓါတ္ ျမင့္မားတာကို အဓိကျဖစ္ေစတဲ့ မေကာင္းတဲ့ အဆီေတြအမ်ားႀကီး မစားမိေအာင္ ဘယ္အစားအစာေတြမွာ ဒီ Cholesterol အဆီဓါတ္ အမ်ားအျပားပါေနလဲ ဆိုတာသိဖို႔ လိုပါတယ္။ ဘယ္လို အစားအစာေတြမွာေတာ့ ဒီ Cholesterol အဆီဓါတ္နည္းနည္း ဒါမွမဟုတ္လံုးဝ မပါတဲ့အတြက္ ျဖည့္စြက္ၿပီး ပိုစားေပးႏိုင္ပါလဲ။
ဒီ အေၾကာင္းေတြအားလံုးကို ဗီြအိုေအသတင္းေထာက္ ဗီဒူရွီ စင္န္ဟာ (Vidushi Sinha) သတင္းပို.ထားတာနဲ႔ စုစည္းၿပီး၊ ကိုဝင္းမင္းက အိုင္ယာလန္နိုင္ငံက တကၠသိုလ္တခုျဖစ္တဲ့ University Collage Cork မွာ သုေတသနလုပ္ေနၿပီး၊ ျမန္မာနိုင္ငံမွာ ႏွစ္ ၃၀ ၾကာ ေဆးခန္းဖြင့္ ေဆးကုေပးခဲ့ဖူးကာ ဒီ Cholesterol အဆီဓါတ္ ျပႆနာအေႀကာင္းလည္း စာေတြေရးဖူးခဲ့တဲ့ ဆရာဝန္ ေဒါက္တာျမင့္ဦး ကို ေမးျမန္းတင္ျပထားပါတယ္။
Find this article at:
http://www.voanews.com/burmese/news/health/health_02-09-2011-115686179.html



0 comments:
Post a Comment