+လာေရာက္ၾကသူမ်ားအားလုံး ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ပါး ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ပါေစ

+ရင္းႏွီးခ်စ္ၾကည္စြာျဖင့္

+မင္းစိုးစံ(အေဝးေရာက္ ကရင္ဒုကၡသည္တဦး)

+ရွင္မဟာသီလဝံသ ၏ ကဗ်ာ

+ငါသာငါထက္ မာန္မတက္ႏွင့္

+အထက္ေနမင္း ေလးကြၽန္းခ်ဥ္းလည္း

+မလင္းတိမ္တိုက္ တစ္ကြၽန္းမိုက္၏

+ႏိႈင္းလိုက္သည္သာ ဤအရာကို

+ပညာရွိက သတိရလိ႔မ္။

+(ရွင္မဟာသီလဝံသ)

Friday, May 20, 2011

လက္ဆြဲႏႈတ္ဆက္ျခင္း

Source Photo from http://www.google.com/images

လက္ဆြဲႏႈတ္ဆက္ျခင္း
(မင္းစိုးစံ)

လက္ဆြဲႏႈတ္ဆက္တာမ်ား ဆန္းတာလိုက္လို႔ ဆိုၿပီးအခ်စ္မျမင္တဲ့သေဘာနဲ႔ အျပစ္တင္မေစာလိုက္ၾကပါနဲ႔။ က်ဳပ္လက္ဆြဲႏႈတ္ဆက္လိုက္တဲ့သူကို အားနာလြန္းလို႔ ဒီအေၾကာင္းကိုေကာက္ေရးလိုက္တာပါ။
မေရးခင္မွာ အနံ႔အသက္အေၾကာင္းေလးေျပာၾကရေအာင္။
ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔၊ ၾကက္သြန္နီနံ႔။ အဲဒါက စားထားလ်င္ ထြက္တဲ့ အန႔ံ။ ဟုတ္ကဲ့ ပါးစပ္ကထြက္တဲ့အနံ႔နဲ႔ လက္ဆြဲႏႈတ္ဆက္တာနဲ႔ ဘာဆိုင္လိုက္တာမွတ္လို႔ ဆိုၿပီးဆက္ဖတ္ဘို႔ မျငင္းလိုက္ပါနဲ႔။

လက္မွာ ငါးညွီနံ႔နံတာတို႔။ ၾကက္သြန္နီနံ႔နံတာတို႔။
အခ့်ိဳဆိုဗ်ာ ပုတ္ပြေနတဲ့ လူေသအေလာင္းကို ကိုင္ရလို႔ နံတဲ႔ အနံ႔အသက္မ်ိဳးေတြအထိရွိတတ္ပါတယ္၊ တျခားမေျပာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီလွီးထားတဲ့ဓါးပါးေလးနဲ႔ သရက္သီးမွည့္ လွီးၾကည့္လိုက္စမ္းပါ သရက္သီးမွာ ၾကက္သြန္နီအနံ႔က စြဲေနတာပဲမဟုတ္လား။ ပန္းသီးပဲျဖစ္ျဖစ္ေပါ့။

အဲဟုတ္ၿပီ ၾကက္သြန္နီအနံ႔က ေတာ္ရုံေရနဲ႔ေဆးလိုက္လို႔ ေပ်ာက္တတ္တာမဟုတ္ဘူးဗ်၊ဒါဆိုလ်င္ဘယ္လို လုပ္မလဲေပါ့ေနာ္။ က်ဳပ္စာတေစာင္ဘတ္ဘူးတယ္။ ၾကက္သြန္နီနံ႔ေပ်ာက္ခ်င္လ်င္ ဓါးကိုဆားနဲ႔ပြတ္ပစ္ပါတဲ့။ ဟုတ္မဟုတ္စမ္းၾကည့္ဗ်ာ။ ေနာက္တခုက သားစိမ္းငါးစိမ္းေတြရဲ့ ညွီန႔ံေပ်ာက္ေအာင္ကေတာ့တဲ့ ကြမ္းရြက္နဲ႔ ပြတ္ေဆးလိုက္ပါတဲ့။ ၾကက္သြန္နီစားတဲ့အခါ မႊန္မွာေၾကာက္လ်င္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္နီကို ေရခဏစိမ္ ၿပီးမွ ထည့္စားပါတဲ့။

ဆရာႀကီးမင္းသိခၤေရးတဲ့ ဇာတ္လိုက္ဆားပုလင္းႏွင္းေမာင္လို ၾကက္သြန္နီႀကိဳက္တတ္တဲ့ သူဆိုလ်င္ေတာ့မလိုဘူးေပါ့ေနာ္။
ဆရာမင္းသိခၤရဲ့ ဇာတ္လိုက္က စားေသာက္ဆိုင္ထဲဝင္ေတာ့ မွာထားတဲ့အစားအစာေတြ စားပြဲေပၚမေရာက္ခင္ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ျငဳပ္ဆီကို ထိုင္စားေနတယ္ဆိုပဲ။ ဒီေခတ္စားေသာက္ဆိုင္မိ်ဳးမွာ အဲလိုသာထိုင္စား လိုက္လို႔ ကေတာ့ ဆုိင္ရွင္ကအလကားမတ္တင္းေကၽြးမွာမဟုတ္ဘူး။

ပိႏၷဲသီးမွည့္ စားဘူးလား။ ပိႏၷဲေစးေတြေပလ်င္ ဘယ္လိုလုပ္တယ္ဆိုတာ တခ့်ိဳေတာ့ သိၾကပါလိမ့္မယ္။
လက္ကို ဆီနဲ႔အလ်င္ရႊဲေနေအာင္စြပ္ၿပီး ပြတ္လိုက္ ၿပီးတာနဲ႔ဆန္အိုးထဲလက္ကို ႏိႈက္ၿပီးေမႊလိုက္ ပိႏၷဲေစးေရာ အနံ႔ေရာ ေပ်ာက္တယ္။

ထားလိုက္ေတာ့ က်ဳပ္က တညင္သီးအိုးစိမ္ႀကိဳက္တတ္တယ္ဗ်၊ တညင္းအိုးစိမ္လို႔ေျပာလ်င္ သိပ္အရသာမရွိ ဘူး။ တညင္းသီးခ်ဥ္ဖတ္လို႔ေျပာမယ္။ နံလား။ ေမႊးလား။ ဒူးရင္းသီးေရာ နံလား ေမႊးလား။ ထားလိုက္ အဲဒါက ေတာ့ ႀကိဳက္တဲ့သူက ေမႊးတယ္ေျပာၿပီး မႀကိဳက္တဲ့သူက နံတယ္ေျပာမွာဆိုေတာ့ သိပ္မေသျခာဘူး။

အေသအျခာဆုံးက ပုပ္ပြေနတဲ့ လူေသအေလာင္းဆိုပါေတာ့။ မေမးေတာ့ပါဘူး။ နံလိုက္မယ့္ျဖစ္ျခင္း။
အဲဒီလို အရာေတြကို ကိုင္မိၿပီဆိုလ်င္ အနံ႔အသက္ေပ်ာက္ေအာင္ ဘာနဲ႔ေဆးမလဲ။
အဲဒါကေတာ့ က်ဳပ္တို႔ရြာမွာ လူတ ေယာက္ရွိတယ္ဗ်။ သူက ေငြတိုးခ်စားတယ္။ ခ်မ္းသာတာေပါ့ဗ်ာ။ ခ်မ္းသာေတာ့ဘာျဖစ္သလဲ။ ပ်က္ဆီးတာ ေပါ့။ ေနာက္ဆုံး အသက္ပါ ပါသြားတယ္။ ေငြရွိေတာ့ဗ်ာ သူမ်ားမယားေတြ၊ သူမ်ားသမီးပ်ိဳေတြကို အႏိုင္က်င့္ ေစာ္ကားေနလိုက္တာ ေနာက္ဆုံးေတာ့ လူတစုက ျပန္ေပးဆြဲသြားသလိုလို ဘာလိုနဲ႔ ေငြေပးပါ့မယ္ေျပာတာ လက္မခံပဲ အေသရိုက္သတ္ပစ္လိုက္ၾကတယ္။

သုံးရက္ၾကာမွ တံတားေအာက္မွာ ေတြ႔တာဆိုေတာ့ စဥ္းစားသာၾကည့္ေတာ့၊ ေငြရွင္ေၾကးရွင္မဟုတ္လား အေလာင္းကိုသယ္ၾကတဲ့အခါ အပုတ္နံ႔က စြဲေနတာေပါ့ အဲဒီအနံ႔ကို အရက္ဦးရည္နဲ႔ေဆးၾကရတယ္။ အရက္ဦး ရည္ဆိုတာကေတာ့ သိတဲ့အတိုင္းပဲ ဓါတ္ဆီေလာင္တယ္ဆိုတာ သနားတယ္။ ေတာ္ေတာ္ျပင္းတာ။

အဲလိုေျပာေတာ့ ခင္ဗ်ားက ပုတ္ပြေနတဲ့လူေသအေလာင္းကို ကိုင္ျပဳၿပီး လူေတြကိုလက္ဆြဲႏႈတ္ဆက္ေနလို႔ အ ခုလိုေရးတာလားဆိုေတာ့ မဟုတ္ပါဘူးဗ်ာ။ ငါးပိရည္။

ငါးပိရည္ဆိုတာကေရာ နံလား။ေမႊးလား။ ေမႊးတယ္လို႔ေတာ့မေျပာခ်င္ပါဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ငါးပိဆိုတဲ့ အမ်ိဳးအစားက နံမွအဓိပၸါယ္ရွိတာ။ မနံလ်င္ အဲဒါငါးပိလို႔မေခၚဘူး။

အဲဒီေန႔က က်ဳပ္မွာလိုက္တဲ့ ကရင္ငါးပိစစ္ စစ္ေရာက္လာတဲ့ေန႔ဆိုေတာ့ ဇြန္းေတြဘာေတြမသံုးေတာ့ပဲ လက္နဲ႔ပယ္ပယ္နယ္နယ္ ႀကံဳးစားလိုက္တာၿမိန္ လိုက္တဲ့ျဖစ္ျခင္း ေစာေစာတုန္းကေျပာခဲ့တဲ့ တညင္းသီးခ်ဥ္ဖတ္ရယ္၊ ထိုင္းအေခၚ ဖစ္ခိႏူ ၾကြက္ေခ်းျငဳပ္သီးမႈန္႔ နဲ႔ဆိုေတာ့ ေဆြမ်ိဳးေတာ့မေမ့ဘူး။ ခ်ိန္းထားတဲ့ကိစၥေမ့သြားတယ္။

သြားထိုးတံေလးနဲ႔ ဇိမ္က်ေနတုန္း ဖုံးဝင္လာပါေရာ အဲဒီေတာ့ ကမန္းကတမ္း အဝတ္ေတြလဲျပဳၿပီး ပါးစပ္ကို သြားတိုက္ေဆးရည္နဲ႔ အာလုတ္က်င္း၊ ေဆးၿပီး သားလက္ကိုႏွစ္ခါျပန္ေဆး ျပန္နမ္းၾကည့္ အနံ႔ကမေပ်ာက္။ ေနာက္ဆုံးေတာ့ ေဆးရုံေတြမွာသုံးတဲ့ လူနာေတြ ကို ကိုင္ၿပီးတိုင္း ဆရာဝန္ေတြလက္ေဆးတဲ့ေဆးရည္ေလဗ်ာ အဲဒါနဲ႔ေဆးၿပီးထြက္လာလိုက္တယ္။ က်ဳပ္က ဆရာဝန္ေတာ့မဟုတ္ဘူး ကြန္ပ်ဴတာကိုင္ၿပီးတဲ့အခါတိုင္း အဲဒီေဆးရည္နဲ႔လက္ကိုေဆးတာ။ မ်က္လုံးကသိပ္ အလုပ္မလုပ္ခ်င္သလိုလိုျဖစ္ေနလို႔။

ေတြ႔တာနဲ႔ က်ဳပ္ကေတာ့ဘယ္သူျဖစ္ပါတယ္၊ ဘာညာေျပာၿပီး လက္ဆြဲႏႈတ္ဆက္၊ ကိစၥဝိစၥေတြၿပီးေတာ့ တခါျပန္ ႏႈတ္ဆက္ေပါ့ဗ်ာ။ အဲဒီမွာတင္ အိမ္ကငါးပိရည္ကိုသတိရၿပီး လက္ကို အမႈမဲ့အမွတ္မဲ့နမ္းၾကည့္ မိေတာ့ အနံ႔ကမေပ်ာက္ဘူးဗ်။

သတိရလို႔ အနီးအနားကိုၾကည့္လိုက္ေတာ့ အလိုေလးေလး က်ဳပ္မ်က္ႏွာကို ဘယ္လိုထားရမွန္း မသိေတာ့ဘူး ဧည့္သည္ေတြက က်ဳပ္ကိုၾကည့္ေနလိုက္ၾကတာမ်ား။

အဲဒါပဲဗ်ာ ေနာက္ဆိုလ်င္ က်ဳပ္ဘယ္ဧည့္သည္ေရွ႕မွာမွ် လက္ဆြဲႏႈတ္ဆက္ၿပီးတိုင္း ကိုယ့္လက္ကိုကိုယ္ျပန္နမ္း တဲ့အလုပ္ မလုပ္မိေအာင္ဆုံးျဖတ္လိုက္တယ္၊ၿပီးေတာ့ ကိုးဆယ့္ကိုးဒႆမ ကိုးကိုးဆိုတဲ့ ဘယ္အေရးအသားမ်ိဳးကိုမွ် ရာႏႈံးျပည့္မယုံရဲေတာ့ဘူး။

ခင္ဗ်ားတို႔ကေတာ့ က်ဳပ္လိုအျဖစ္မ်ိဳးျဖစ္မွာမဟုတ္ေတာ့ ကိုယ္ခ်င္းစာမွာမဟုတ္တဲ့အျပင္ က်ဳပ္အျဖစ္ကို အျပစ္တင္ေနမွာလားေတာ့ က်ဳပ္လည္းမေျပာတတ္ဘူး။

က်ဳပ္က က်ံဳပိုင္းသား။ က်ဳပ္စားတဲ့ငါးပိကို က်ံဳပိုင္းငါးပိလို႔ေခၚတယ္။ စြဲတယ္ဗ်ာ။ တကယ္ပါ။
က်ဳံပိုင္းက ကရင္ငါးပိကိုေျပာတာေနာ္။

က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
မင္းစိုးစံ
အေဝးေရာက္ ကရင္ဒုကၡသည္တဦး

0 comments:

Post a Comment