
Source Picture from http://eideard.com
ထိုင္းမွာေနခဲ့တုန္းက ဆိုလ်င္ ဖါကေဖါင္းလို႔ေခၚတဲ့ အသားေၾကာ္တမ်ိဳးနဲ႔ ထမင္းျဖဴကို အခုေျပာတဲ့ Coke နဲ႔ Pepsi
ထဲက တမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔တြဲၿပီး စားေသာက္ရတာ အင္မတန္ အရသာရွိသကိုး။
ဖါကေဖါင္းဆိုတာကလည္း ဖစ္ခီ့ႏူ(ၾကြက္ေခ်းင႐ုတ္သီး)နဲ႔ အသားကိုေၾကာ္ထားေတာ့ စပ္သလားမေမးနဲ႔။
ထမင္းျဖဴပူပူေလးနဲ႔ဆိုေတာ့ အာပူလွ်ာပူေပါ့။
အဲဒီအခ်ိန္မွာ Coke နဲ႔ Pepsi ေအးေအးေလးကို ေသာက္ခ်လိုက္လ်င္ အိုးဟုိး အဆင္ေျပလိုက္တာမ်ား။
အခုေတာ့ အဲဒီထဲက အေရာင္ေၾကာင့္ အသားပိုျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ အေသအျခာပဲဗ့်ိဳ။
က်ဳပ္မွာ အသားပိုေတြေပါက္ေနတာမ်ား ၾကည့္မေကာင္း႐ႈမေကာင္းပဲ။
ဆရာ၀န္နဲ႔ လွီးထုတ္ျဖတ္ေတာက္ပစ္လိုက္ရတဲ့ အထိ။
(တျခားအေၾကာင္းေတြေၾကာင့္ အသားပိုထြက္တာလည္းျဖစ္ပါလိမ့္မယ္)
အခုေတာ့ ေနာင္တရပါၿပီ။ က်န္းမာေရးက အဓိကဗ်။
လွ်ာအရသာကို လိုက္ၿပီးစားေနလို႔ကေတာ့ ေရာဂါကိုလက္ယပ္ေခၚေနသလိုကို ျဖစ္ေနမွာ။
စကားပုံ တခုဖတ္ဘူးတယ္၊ ပညာရွိတို႔ေသာက္ရန္ပစၥည္းမွာ ေရသာျဖစ္၏ တဲ့။
က်ဳပ္ကပညာရွိမွ မဟုတ္တာ ေသာက္ေတာ့ဘာျဖစ္လဲေနာ္။
ေရာဂါျဖစ္ေတာ့ ကိုယ္ပဲခံရတာ။
ေရာဂါဆိုတာမ်ိဳးက ပညာရွိေတြ ပညာမဲ့ေတြ ေရြးတာမွ်မဟုတ္တာ။
ေအာက္က သတင္းေလးကို ဆက္လက္ ဖတ္႐ႈေလ့လာၾကပါ။
ကိုကာ ကိုလာႏွင့္ ပက္ဆီေဖ်ာ္ရည္ အေရာင္ေျပာင္းလဲမည္
Saturday 10th March 2012
ကိုကာကိုလာနဲ႔ ပက္ဆီ ကုမၸဏီတို႔ဟာ ကယ္လီဖိုးနီးယား ျပည္နယ္ရဲ႕ သတ္မွတ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ကိုက္ညီဖို႔ ၎တုိ႔ရဲ့
ေဖ်ာ္ရည္ အေရာင္ကို အညိဳေဖ်ာ့ေရာင္ကေန ေျပာင္းလဲ ထုတ္လုပ္ ေတာ့မယ္လို႔သိရပါတယ္။
ကိုကာကုိလာနဲ႔ ပက္ဆီ ေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာ အညိဳေဖ်ာ့ေရာင္ ရရွိဖို႔ 4-methylimidazole လို႔ေခၚတဲ့ 4-MI
အျဖည့္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲ့ဒီပစၥည္းကို ဓါတ္ခြဲခန္းမွာ တိရစၦာန္ေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ စစ္ေဆးၾကည့္
တဲ့အခါ အသားပို ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရၿပီး အဲ့ဒီ ဆိုးက်ိဳးဟာ လူသားေတြ အေပၚ အက်ိဳး သက္
ေရာက္မႈ ရွိ ၊ မရွိကုိေတာ့ ေလ့လာမႈေတြမွာ ေဖာ္ျပထားျခင္း မရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။
ကယ္လီဖုိးနီးယား ျပည္နယ္ရဲ႕ ပတ္၀န္းက်င္ဆုိင္ရာ က်န္းမာေရး ေဘးအႏၲရာယ္ အကဲျဖတ္ အဖြဲ႕က 4-MI ပါ
၀င္မႈကို ၂၉ မိုက္ခ႐ို ဂရမ္ သတ္မွတ္ထားၿပီး ကိုကာကိုလာနဲ႔ပက္ဆီ ထုတ္ကုန္ေတြဟာ အဲ့ဒီ သတ္မွတ္ခ်က္
ကို ေက်ာ္လြန္ေနပါတယ္။
ကိုကာကိုလာနဲ႔ ပက္ဆီကိုလာ ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ဘူးစီမွာ 4-MI ၁၄၀ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ ပါ၀င္ေနေပမယ့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေဘးအႏၲရာယ္ မရွိေၾကာင္း ကိုကာကိုလာမွ တာ၀န္ရွိသူ တစ္ဦးက ဆိုပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ကယ္လီဖိုးနီးယား ျပည္နယ္ရဲ႕ သတ္မွတ္ခ်က္နဲ႔ ကိုက္ညီဖို႔ အတြက္ မူလ အညိဳေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ အေရာင္ေဖာ္
စပ္မႈကို ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲသြားမွာ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
(Reference : Xinhua.com)
Copy from http://www.mrtv4.net.mm
0 comments:
Post a Comment