+လာေရာက္ၾကသူမ်ားအားလုံး ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ပါး ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ပါေစ

+ရင္းႏွီးခ်စ္ၾကည္စြာျဖင့္

+မင္းစိုးစံ(အေဝးေရာက္ ကရင္ဒုကၡသည္တဦး)

+ရွင္မဟာသီလဝံသ ၏ ကဗ်ာ

+ငါသာငါထက္ မာန္မတက္ႏွင့္

+အထက္ေနမင္း ေလးကြၽန္းခ်ဥ္းလည္း

+မလင္းတိမ္တိုက္ တစ္ကြၽန္းမိုက္၏

+ႏိႈင္းလိုက္သည္သာ ဤအရာကို

+ပညာရွိက သတိရလိ႔မ္။

+(ရွင္မဟာသီလဝံသ)

Friday, March 9, 2012

ုရန္ကုန္က Shu Shi ကို စစ္တမ္းေကာက္ထားတာတဲ့

Source Photo from http://www.google.com/images

က်ဳပ္ကေတာ့ Shu Shi ဆိုတဲ့ ဂ်ပန္အစားအေသာက္ကို အရမ္းႀကိဳက္တာေပါ့ဗ်ာ။
ဒါေပမယ့္ ေအာက္ကသတင္းကိုလည္းဖတ္လိုက္ေရာ စားဘို႔အေတာ္ကေလးကို လန္႔သြားတယ္။
ေသေသျခာျခာ ဖတ္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ရန္ကုန္မွာျဖစ္ေနတာဆိုတာ သိလိုက္ရလို႔ေတာ္ေသးတာေပါ့ ဆိုၿပီး
သက္ျပင္းခ်လိုက္ႏိုင္တယ္ဗ့်ိဳ။

ဘယ္လိုပဲျဖစ္ျဖစ္ေပါ့ ႏိုင္ငံတကာက ခရီးသြားဧည့္သည္ေတြ လာလည္တဲ့အခါမ်ိဳးမွာ အဲလိုမ်ိဳးႀကီးသြားစားမိ
လို႔ကေတာ့ ေလ်ာ္လိုက္ရမယ့္ျဖစ္ျခင္း။

အဲဒီအစားအစာတင္မဟုတ္ဘူး တျခားအစားအစာေတြလည္း မေျပာႏိုင္ဘူးေလ။ ဒီေတာ့ ဗမာျပည္အလည္
ျပန္တဲ့လူေတြ ရန္ကုန္ကိုေရာက္လ်င္ သတိထားစားေသာက္ေစခ်င္တဲ့အတြက္ အခုလိုေရးထားတဲ့ သတင္း
ေဆာင္းပါးေလးကို တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။

က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ။

မင္းစိုးစံ
(အေ၀းေရာက္ ကရင္ဒုကၡသည္တစ္ဦး)

Source Photo from http://www.google.com/images

ဂ်ပန္ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္


အီးကိုလုိင္ပုိးႏွင့္


အျခားပိုးမ်ား ေတြ႕ရွိ



အဆိုပါသုေတသနအား စားေသာက္ဆုိင္ၾကီးမ်ား၊ ထမင္းလိပ္သီးသန္႔ေရာင္းေသာ ေကာင္တာမ်ား၊ အစား
အေသာက္ေရာင္းေသာ စူပါမားကက္မ်ားမွ ၀ယ္ယူ၍ ဘက္တီးရီးယားပိုး ပါ၀င္မူကို ေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။


အဆုိပါသုေတသနတြင္ စူပါမားကက္မ်ား၌ ေရာင္းခ်သည့္ ထမင္းလိပ္မ်ားသည္ သန္႔စင္မူ အားနည္းျပီး
အီးကိုလုိင္ေရာဂါပိုး ပါ၀င္မူမ်ားျပားကာ ပင္လယ္စာမ်ားပါ၀င္ေသာ ထမင္းလိပ္မ်ား အထူးသျဖင့္ ၀က္ေပါင္
ေျခာက္ကဲ့သို႔ ျပဳျပင္ထားသည္ အသားမ်ားပါ၀င္ေသာ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကိုလုိင္ပိုးမႊား ပမာဏျမင့္မား
စြာ ပါ၀င္ေနေၾကာင္း ေဆးသုေတသနဦးစီး႒ာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္၊ ေဆးတကၠသိုလ္ - ၁၊ ရန္ကုန္)မွ ပညာ
ရွင္ ရွစ္ဦးတုိ႔က သုေတသနျပဳထားသည္။


ထမင္းလိပ္တြင္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳသည့္ ပစၥည္းမ်ားသန္႔ရွင္းမူ အားနည္းျခင္း၊ ျပင္ဆင္ရာတြင္ သန္႔ရွင္းမူမ
ရွိျခင္းစသည့္ အေၾကာင္းအရာမ်ားေၾကာင့္ ပိုးမ်ားပါ၀င္ျပီး သိုေလွာင္ေရာင္းခ်သည့္ေနရာတြင္ ပိုးမႊားမ်ား မ
ေပါက္ဖြားေစရန္ လံုေလာက္ေသာ အေအးဓာတ္ မရွိျခင္းကလည္း ပိုးမ်ားပါ၀င္မူ မ်ားျပားျခင္း၏ အေၾကာင္း
ရင္းမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသနျပဳလုပ္ခဲ့သူ ပညာရွင္တစ္ဦးကေျပာသည္။


သုေတသနတြင္ အီးကိုလုိင္မ်ိဳးစိတ္မ်ား EAEC သည္ ၄၀-ဒသမ ၆-ရာခုိင္နူန္း၊ EIEC သည္ ၂၇-ရာခိုင္ႏူန္း၊
EPEC သည္ ၂၅-ရာခုိင္ႏူန္း၊ EHEC သည္ ၅-ရာခိုင္နူန္းႏွင့္ ETEC ၁-ဒသမ ၆-ရာခိုင္ႏူန္း အသီးသီး ပါ၀င္
ေနျပီး အျခား Staphylococcus aureus ႏွင့္ Bacillus cereus ပိုးမႊားမ်ားလည္း ပါ၀င္ေၾကာင္းသိရသည္။


ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ ပိုးမ်ားပါ၀င္မူ နည္းပါးေစရန္ သန္႔ရွင္းမူကို အေလးေပးျခင္းႏွင့္ လံုေလာက္ေသာ အ
ေအးေပးစနစ္မ်ား အသံုးျပဳရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။


အီးကိုလုိင္ေရာဂါပိုးသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေရာက္ရွိသြားပါက ၀မ္းေလွ်ာျခင္း၊ အန္ျခင္းအျပင္ အသက္ပါ
ေသဆံုးေစသည့္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစႏုိင္သည္အထိ အႏၱရာယ္ၾကီးမားေၾကာင္း ကြ်မး္က်င္ဆရာ၀န္မ်ားက
လည္းသတိေပးေျပာၾကားထားသည္။


၀တ္ရည္ေအာင္၊ ရန္ကုန္၊ မတ္-၃ (7day News Jorunal) Vol.11, No.1. MARCH 8,2012
စာေရးသူကေတာ့ ♣☺ေတာသူမေလး☺♣ ျဖစ္ပါတယ္. အခ်ိန္က 10:09 PM

0 comments:

Post a Comment